Hale

Hale Completes 6,000 Sq Ft Residential Transformation in Ealing

Hale has completed the refurbishment and extension of a private residence in Ealing, West London, finishing the project, with multiple changes of scope, during the COVID-19 pandemic.

Designed by Hodgkinson Design, the project involved remodelling the orginal detached Victorian property as a spacious, contemporary family home over four storeys, with the addition of a rear extension and raised terrace with steps into the garden.

The single storey rear extension creates a stylish family and entertaining space with a bespoke fitted kitchen and a polished limestone floor. The Hale team installed 35m2 of triple glazing to create sliding doors, which open onto new limestone steps into the garden. Solar shading to the south elevation of the glazed extension will prevent overheating during the warmer months.

A key design feature of the extension is a bespoke slatted wooden ceiling, which was custom-made with integrated LED lighting. The precision-installed ceiling extends beyond the glazed doors, reaching over the stairs to connect the outdoors with the indoor space.

The existing property has undergone a complete refurbishment, including a total reconstruction of the roof build-up. Hale dismantled the failing roof and installed new timbers, insulation and natural slate, adding new dormas to enable a games and leisure space to be created on the second floor. As the property is directly below the flight path, particular attention was paid to the acoustic performance of the new roof build-up, which included an acoustic membrane and spray foam insulation.

Improved acoustic protection was also achieved thanks to the replacement of all windows on every level. Triple-glazed, sound-proof windows were installed, with acoustic seals for maximum performance.

Internally, Hale installed a cinema space and a steam room on the second floor. At first floor level, bathrooms and the existing room configuration were retained, but Hale renewed the electrical wiring and plumbing throughout, replaced the internal doors, and installed new flooring and decoration.

At ground floor level, the project involved remodelling the accommodation to create a large, open-plan entertaining space along with an office area. Hale was also responsible for refurbishing the existing basement to convert it to useable living space. This involved digging out the basement to increase the headroom, and installing a tanking system. A gym and utility room have been created at basement level, along with a new plant room, where Hale has installed a range of new plant for the property, including A/V racks, twin boilers, a hot water cylinder and a mains water booster tank.

Throughout the property, the attention to detail has been meticulous with wide-ranging bespoke cabinetry, and restoration of the original Victorian ceilings, including new cornicing. Hale has also installed contemporary touches, such as a whole-house sound system and lighting controls.

To complete the project to an exemplary standard inside and out, Hale upgraded the outdoor areas, including installating sliding electronic gates for vehicle and pedestrian access, making good the York Stone driveway, installing a new irrigation system and digging out planters.

Christian Hale, Director of Hale comments: “The completed project breathes new life into a traditional West London property, restoring it’s heritage features while updating it with contemporary interiors and a new extension that brings the outdoors in.

“Updating a property while respecting the original building is always demanding, and with this project we also had to overcome the additional challenges of multiple changes in scope and delivering the build on-site during the pandemic. However, the finished home is transformed, with light-filled spaces and high thermal and acoustic performance to make the most of the accommodation and the location.

We are looking forward to seeing the final photographs once the client’s settled in with their new furniture.”

Share

Next Post

Read more

Hale Completes 6,000 Sq Ft Residential Transformation in Ealing

Case study – Rothesay Court

When Collaboration is Critical to Improved Quality of Construction

Hale unveils new look

Get in touch

Want to stay up to date?

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.